Vi advares gjerne mot å spise rett før sengetid siden stoffskiftet avtar når vi sover. Det kan føre til at ufordøyde kalorier lagres som fett. Stemmer det at du legger på deg? Og hva bør du spise?
Du bekymrer deg kanskje for å gå opp i vekt hvis du spiser etter et bestemt tidspunkt. Det er vanlig å si at du ikke skal spise etter klokka 20.00. Men i virkeligheten er det mye viktigere hva du spiser, enn når du spiser maten.
La oss se på sammenhengen mellom det å spise sent og vektøkning, og hva du kan spise for å unngå nettopp det.
Når bør siste måltid være?
Noen forskere vil hevde at det å spise om natten vil stride mot døgnrytmens natur. Kroppen trenger å vite når den skal sove, spise og når vi skal være våken. I henhold til døgnrytmen, bør vi derfor hvile, og ikke spise, om natten.
Men flere studier viser at det ikke er en klar sammenheng mellom det å spise sent på kvelden, og overvekt.
Dette gjaldt for eksempel en studie med 1600 britiske barn, der man så at de som spiste etter klokka 20.00, ikke nødvendigvis spiste flere totale kalorier i løpet av et døgn. Dermed gikk de heller ikke opp i vekt.
Senspiserne spiser mer
En studie med 52 voksne viste imidlertid det motsatte: De som spiste sent, fikk i snitt i seg flere kalorier i løpet av døgnet og det kunne over tid føre til vektøkning.
Dette underbygges også av en forskningsrapport med 59 voksne, der de som spiste nært opp til leggetid, generelt spiste mer i løpet av dagen. I et annet forsøk fant man at de som spiste mellom klokka 23.00 og 05.00 i snitt spiste 500 kalorier mer enn de som kun spiste på dagen. Over tid la senspiserne derfor på seg 4,5 kilo.
Det totale kaloriinntaket ser altså ut til å være viktigere enn at du spiser sent på kvelden eller om natten.
Maten du bør unngå
Forskningen viser ikke bare at de som spiser sent, også spiser mer i løpet av dagen, men de gjør også dårligere valg når det kommer til mat.
Senspiserne tyr oftere til usunne og kaloririke matvarer med liten næringsverdi, som chips, iskrem og brus.
Årsaken er gjerne at de usunne alternativene er lettere tilgjengelig.
Dessuten er det mange som knytter følelser til mat og spiser sent som følge av stress, uro, kjedsomhet eller tristhet.
Hvis du kjenner at sulten melder seg sent på kvelden, kan du forsøke noen sunne alternativer for å døyve på sultfølelsen:
Sunn kveldskos
- Popcorn: Både godt og sunt og et mye bedre alternativ enn chips.
- Avokado: Du er kanskje vant til å ha avokado på brødskiven, men dropp brødet og nyt avokadoen som den er, for eksempel med litt havsalt og pepper.
- Bananer: Denne frukten inneholder mye kalium og magnesium og er naturlig avslappende. Perfekt før du skal legge deg. De høye innholdet av karbohydrater vil gjøre deg mindre sulten og gjøre det lettere å sovne.
- Gresk yoghurt: En kopp gresk yoghurt inneholder lite sukker, men mye proteiner. Du kan også blande den med banan for å få den muskelavslappende effekten.
- Mørk sjokolade: Det høres kanskje feil ut å spise sjokolade sent på kvelden, men velger du sjokolade med minimum 70% kakao, får du i deg mindre sukker enn vanlig melkesjokolade – og den er full av gode antioksidanter.
- Kornblanding: En liten skål med kornblanding består av mye fiber og kan gi deg en god metthetsfølelse. Granola inneholder lite fett, og har mye fiber.
- Hummus: Kombiner gulrøtter med hummus som snacs. Hummus er full av proteiner.
- Blåbær: En kopp blåbær består av mye fiber, vitaminer og anitoksidanter og smaker dessuten kjempegodt! Kombiner gjerne med gresk yoghurt eller kornblanding. Perfekt etter klokka 20.00.
Det totale energiinntaket er viktigst
Til syvende og sist er det altså det totale inntaket av kalorier som påvirker vekten din. Du kan også regulere appetitten din på flere ulike måter.
Forskning viser for eksempel at du ved å innta en god frokost med mye kalorier, vil holde deg mett lenge og du vil få mindre lyst på mat sent på kvelden.
De som spiste en frokost med 600 kalorier, hadde redusert appetitt og mindre cravings i løpet av dagen enn de som bare spiste 300 kalorier til frokost. Spesielt så man at lysten på søtsaker ble redusert.
Det kan også være lurt å spise lite og ofte, og unngå det som kalles tungt måltid et par timer før leggetid. Enkelte forskningsrapporter viser at det å spise ofte bidrar til å styre appetitten din og redusere sultfølelsen gjennom dagen.
Tenk derfor over når du spiser og hvor ofte du bør spise for å redusere det totale kaloriinntaket.
Spise etter klokka 20.00?
Ifølge forskningen spiller det altså ingen rolle når du spiser, det viktigste er at du ikke overskrider det totale kaloribehovet ditt.
Konklusjonen er likevel at de som spiser mye om natta, tar dårligere matvalg og får i seg flere kalorier totalt sett, noe som kan føre til vektøkning.
Det kan være lurt å starte dagen med en sunn og næringsrik frokost med mye kalorier, nettopp for å unngå trangen til å spise sent.
Start dagen med MetaBurn
Hvis du spiser MetaBurn sammen med frokosten, får du i deg blant annet krom som vil forebygge trangen til å spise søtsaker. I tillegg inneholder MetaBurn grønn te, chili og wakameekstrakt. Dette er de viktigste ingrediensene for å opprettholde forbrenning og opprettholde normalt blodsukkernivå.
MetaBurn inneholder 350 mg camellia sinesis som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten, i tillegg til 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og kan også bidra til å redusere appetitten. I tillegg bidrar vitamin B3, B6 og B9 til normal energiomsetning.
Med MetaBurn vil du merke at det blir lettere å spise sunt gjennom hele dagen.
PRØV METABURN i 60 dager
50% rabatt – kun 199,-
Skriv inn ditt telefonnummer
Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.