Stadig flere flokker seg rundt dietten der du skal faste 16 timer og spise innenfor et vindu på 8 timer. Det er kanskje ikke overraskende, da dietten lover både vektnedgang i tillegg til å redusere risikoen for diabetes 2.
Når du spiser setter du i gang krevende prosesser i kroppens fordøyelsessystem. En hypotese er at dersom du lar kroppen få fri fra å håndtere mat i en periode, får den større anledning til å rydde opp og vedlikeholde kroppen.
Så hva går denne dietten – også kalt intermittent fasting eller periodisk fasting – egentlig ut på?
Faste i 16 timer
Som navnet på dietten tilsier, handler det om at du skal spise innenfor et vindu på 8 timer og faste de resterende 16 timene hver dag.
Denne måten å forbrenne fett på skiller seg nokså mye fra andre dietter, da den ikke legger opp til at du skal tenke kalorier eller bry deg om at maten skal være lavkarbo.
Enkelte vil hevde at denne metoden fungerer så bra siden den følger kroppens egen døgnrytme.
Slutt på nattmat
16:8 dietten legger opp til at du ikke skal spise når metabolismen er lav.
Metabolismen eller forbrenningen går som kjent ned mot kvelden og natten. Det som skjer da er at glukosen går langsommere fra blodet og inn i cellene enn om dagen.
Om morgenen er glukosetoleransen høy ettersom karbohydratlagrene er lavere etter en natts faste. Jo senere du spiser, jo dårligere håndterer kroppen glukose.
Dette tar 16:8 dietten hensyn til.
De fleste som velger denne metoden avstår fra å spise om natten, og mange dropper morgenens første måltid. I stedet velger de å konsumere store måltid midt på dagen. Slik kan en tilpasse spisingen til kroppens metabolisme.
Fleksibel metode
Du kan i praksis legge det åtte timer lange spisevinduet til et hvilket som helst sted på døgnet. Det gjør metoden relativ enkel å følge.
Det beste er likevel å unngå mat 2-3 timer før du legger deg.
Du kan spise når som helst i løpet av disse 8 timene. Men en god idé kan være å spise regelmessig, dette for å forhindre blodsukkerfall og at du ender opp veldig sulten, noe som kan resultere i overspising.
Hvis du ønsker en litt mer avslappende variant, kan du forsøke 16:8 dietten to dager i uken. Hele konseptet med denne metoden er at du kan gjøre den periodisk. Du må altså ikke faste hele tiden.
Kan du spise hva som helst?
I grunnen, ja. Men hvis du ønsker å gå ned i vekt, vil det være lurt å spise sunt og å unngå for mange raske karbohydrater. For mye usunn mat vil uansett føre til at du legger på deg.
Dette bør du spise mer av:
- Frukt: Epler, bananer, bær, appelsiner, fersken, pærer osv.
- Grønnsaker: Brokkoli, blomkål, agurker, bladgrønnsaker, tomater osv.
- Fullkorn: Quinoa, ris, havre, bygg, bokhvete, etc.
- Sunt fett: Olivenolje, avokado og kokosnøttolje
- Kilder til protein: Kjøtt, fjærfe, fisk, belgfrukter, egg, nøtter, frø, etc.
Frukt, grønt og fullkorn inneholder mye fiber, slik at du holder deg mett og fornøyd. Sunt fett og proteiner bidrar dessuten til å gi deg en god metthetsfølelse.
Når du faster er det lurt å drikke vann regelmessig gjennom dagen. Vann fyller dessuten opp magen og du vil føle deg mindre sulten.
16:8 dietten tillater inntak av kaffe og te i de 16 timene du faster. Det er viktig å konsumere vann regelmessig for å unngå dehydrering.
6 helsefordeler med periodisk fasting
- Vekttap: Periodisk fasting kan hjelpe deg å gå ned i vekt uten at du må telle kalorier.
- Insulinresistens: Fastingen bidrar til å senke blodsukkeret, noe som kan forebygge diabetes type 2.
- Betennelse: Enkelte studier viser at faste reduserer betennelse og forbedrer kroniske betennelsessykdommer.
- Hjertehelse: Faste kan redusere det dårlige LDL-kolesterolet og redusere triglyseridverdier i blodet (regnes som en risikofaktor for hjerte- og karsykdom).
- Effekt på hjernen: Faste kan øke hjernehormonet BDNF, som har stor betydning for korttidshukommelse. Disse bidrar også til å øke veksten av nye nevroner.
Svært populær
Intermittent fasting har blitt svært populært de siste årene, spesielt blant dem som ønsker å gå ned i vekt og å forbrenne fett. En annen kjent periodisk fastemetode, er 5:2 dietten. Da spiser du omtrent det du vil i 5 dager, og minimerer kaloriinntaket (til 500 kalorier) 2 dager i uken.
Periodisk fasting er en mer fleksibel slankeform sammenlignet med strenge dietter der du teller kalorier.
Blir jeg ikke veldig sulten?
I den innledende fasen vil du nok merke noe sultfølelse. Noen merker at sultfølelsen kommer i bølger. Det vanlige er likevel at du etter hvert som du har fastet over en lengre periode, også vil føle deg mindre sulten og få mindre søtsug.
Få hjelp med MetaBurn
Det er vanlig å kjenne seg fysen på noe søtt eller raske karbohydrater den tiden du faster. Da kan det være lurt å ta kosttilskudd som MetaBurn. MetaBurn inneholder 350 mg camellia sinesis som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten, i tillegg til 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og kan også bidra til å redusere appetitten. I tillegg bidrar vitamin B3, B6 og B9 til normal energiomsetning. Krom bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå, som kan ha en effekt på søtsuget.
Lykke til med den periodiske fastingen!
PRØV METABURN i 60 dager
50% rabatt – kun 199,-
Skriv inn ditt telefonnummer
Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.
Kilder:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#weight-loss
https://www.kk.no/helse/perioder-med-faste-kan-ha-mange-ukjente-helsefordeler/70511206